aktuality

Týždeň otvoreného prístupu 2024

Logo-medzinárodný týždeň otvoreného prístupuOpen Access Week 2024

Pokračujeme témou „Prioritou je komunita, nie komercia“.

Medzinárodný týždeň otvoreného prístupu v roku 2024 nadväzuje na minuloročnú tému „Prioritiou je komunita, nie komercia“. Táto téma prispela k rastúcemu uznaniu potreby uprednostniť také prístupy k otvorenej vedeckej práci, ktoré slúžia najlepším záujmom verejnosti a akademickej komunity. Bezprecedentné rozhodnutie nadviazať na danú tému aj druhý rok zdôrazňuje dôležitosť tejto diskusie a predstavuje príležitosť prejsť spoločne od slov k činom.

Grafika-Network-OAWeek2024

Mnohé otázky, ktoré sa vynorili minulý rok, sú v roku 2024 ešte naliehavejšie vzhľadom na nedávny vývoj, ako je napríklad urýchlené začlenenie umelej inteligencie do komerčných akademických systémov bez konzultácie s akademickou komunitou. Medzi pretrvávajúce kritické otázky patria napríklad tieto: Aké sú dôsledky toho, keď malý počet korporácií kontroluje tvorbu poznatkov namiesto samotných výskumníkov? Aké sú skryté náklady obchodných modelov, ktoré upevňujú extrémnu úroveň zisku a zároveň prehlbujú nerovnosť? Kedy začína neprehľadné zhromažďovanie a využívanie osobných údajov komerčnými platformami podkopávať akademickú slobodu? Kedy a akým spôsobom môže byť komercializácia v súlade s verejným záujmom? Aké komunitné infraštruktúry už existujú, ktoré lepšie slúžia záujmom výskumnej komunity a verejnosti (ako napríklad preprintové servery, repozitáre a otvorené publikačné platformy)? Ako môžeme nasmerovať štandardné používané postupy na využívanie týchto komunitných alternatív?

Týždeň otvoreného prístupu 2024 sa koná od 21. do 27. októbra, avšak každý môže organizovať diskusie a podujatia kedykoľvek počas roka, keď to bude najvhodnejšie.

Viac informácií o Medzinárodnom týždni otvoreného prístupu nájdete na stránke openaccessweek.org.

Týždeň otvoreného prístupu 2024 v CVTI SR

Webinar-Sekundarne-publikacne-prava-zachovanie autorskych-prav-banner

Pri príležitosti Týždňa otvoreného prístupu 2024 organizuje Centrum vedecko-technických informácií webinár zameraný na autorské práva, konkrétne na nástroje umožňujúce autorom publikovať v otvorenom prístupe – sekundárne publikačné práva a zachovanie autorských práv.