aktuality

Občianska veda na podujatí Noc vedy

V piatok 27. septembra sa v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a v Košiciach odohrá Noc vedy, popularizačné podujatie s bohatou ponukou prezentácií, workshopov, experimentov a príležitostí spoznať vedcov a všetko, čo skúmajú.

Aj tu bude mať svoje miesto občianska veda. O 16.00 v bratislavskom V-klube organizujeme workshop, na ktorom sa budete môcť stretnúť s predstaviteľmi slovenských projektov občianskej vedy a vyskúšať si, ako sa môžete zapojiť. Tému občianskej vedy uvedie Zuzana Stožická (CVTI SR) a svoje projekty predstavia:

Alena Vaľková (OZ Stromosvet), bratislavská koordinátorka medzinárodnej iniciatívy City Nature Challenge, ktorá zviditeľňuje význam prírody v mestách,

Adam Kantor (Centrum biológie rastlín a biodiverzity SAV), spoluzakladateľ projektu Slovenská flóra, v ktorom môžu občania pomáhať vedcom mapovať výskyt cievnatých rastlín na Slovensku prostredníctvom aplikácie iNaturalist,

Zuzana Lackovičová (Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko), koordinátorka projektu Vtáčia hodinka, ktorý od roku 2024 pozýva širokú verejnosť sčítavať vtáky na zimných kŕmidlách, zvyšuje povedomie o správnom prikrmovaní a získava pre vedu dáta o početnosti jednotlivých druhov.

Viac informácií o workshope nájdete na stránke Noc vedy. Registrácia nie je povinná, ale miest v malej sále V-klubu je len tridsať, takže ak si chcete zaistiť, že jedno z nich bude práve vaše, prihláste sa.

Ďalšie projekty občianskej vedy na Noci vedy:

Banskej Bystrici sa bude prezentovať projekt občianskej vedy NatuRadon, ktorý pri meraní radónového rizika a tvorbe protiradónových opatrení prepája vedcov, majiteľov domov a študentov stavebníctva. V Košiciach bude o správaní mačiek prednášať veterinárna lekárka Noema Gajdoš Kmecová, autorka podcastu Mačkast.

Pre školy má Noc vedy pripravené množstvo aktivít – od prednášok vedcov, cez súťaže (napr. Vyčisti svoju rieku), až po bezplatné balíčky Vedeckého kuriéra, pomocou ktorých môžu učitelia robiť zaujímavé experimenty počas vyučovania. Niektoré z balíčkov prinášajú do škôl projekty občianskej vedy. Do 30. septembra si môžu učitelia objednať Vedeckého kuriéra s témou Mosquito Project (monitoring komárov) a Zooniverse (pozorovanie tučniakov pomocou kamier v ich biotopoch).